Elimineer afleidingen zodra je werk gedaan moet krijgen

Elimineer afleidingen zodra je werk gedaan moet krijgen

Dit herken je vast: je zit achter je laptop, je hebt een kop koffie klaarstaan en misschien zelfs een achtergrondmuziekje aangezet. Je doel: die ene taak gewoon afronden. En even niets anders. Vol goede moed open je een worddocument. Maar dan krijg je een nieuwe e-mail binnen. Er knippert een lampje op één van je social media tabbladen. En hoppa; een nieuwe update op het liveblog van de NOS of het AD. Zonder na te denken open je het tabblad om even snel te kijken. En je oorpronkelijke doel is direct verder weg dan ooit.

Lees verder onder de afbeelding.

Foto van een telefoon in de hand van een vrouw van Priscilla Du Preez op Unsplash

Afgeleid raken gebeurt iedereen, aan de lopende band. Bijvoorbeeld: gemiddeld hebben we in 2020 2 uur en 24 minuten per dag aan social media besteed (1). Daar is de tijd die je hebt besteed aan je e-mails en de liveblogs met corona-updates dus nog niet eens bijgeteld. Je leest: afleidingen nemen een groot deel van je dag in beslag. En vaak gaat dat ten koste van tijd die je productief aan werk kunt besteden.

Je kunt er op allerlei manieren voor zorgen dat je productiever wordt en minder snel afgeleid raakt door bijvoorbeeld je social media kanalen. Eén van de allersimpelste handelingen om hierbij te verrichten lees je hieronder.

Draai je telefoon om en sluit de social media tabbladen in de browser op je laptopt

Zeker, het klinkt extreem voor de hand liggend: leg je telefoon met het scherm naar beneden en sluit op je laptop of pc de browsertabbladen waar je social media platforms hebt openstaan en laat alleen de tabbladen openstaan die je nodig hebt om je werk af te krijgen. En weet je; dat is ook voor de hand liggend. Maar dat maakt het nog niet persé tot een handeling die je ook daadwerkelijk verricht. Want daar gaat het vaak mis. We weten allemaal best dat we afgeleid worden door al die tabbladen met leuke, vrolijke berichtjes en statusupdates terwijl we een taak proberen uit te voeren. Maar de stap van ‘weten’ naar ‘doen’ is niet zomaar gemaakt. En hier op slowcialmedia helpen we je juist graag bij dat laatste. Het doen.

Lees de afsluitende oproep nog even onder de afbeelding!

Foto van browser met veel tabbladen van Sigmund op Unsplash

Doen: werken met meer focus door minder tabbladen open te zetten

Goed, als je na het lezen van dit artikel denkt: “dit wist ik toch al lang”, dan ben je al verder dan halverwege op de weg naar meer productiviteit. En omdat gedragsverandering begint bij kleine stappen sluit ik dit artikel af met een hele concrete oproep. Volgende keer als je een concrete werktaak gaat uitvoeren, sluit dan heel bewust alle tabbladen af waar je een social media platform op hebt openstaan. En open ze weer als je de werktaak hebt afgerond. Probeer het maar een keer. Je mist niks – en werkt meteen productiever.

Bron:

  1. https://techjury.net/blog/time-spent-on-social-media/

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *